Çin'in Nepal sınırını ihlal ettiği iddia edildi
Nepal hükümeti tarafından hazırlanan bir rapor, Çin’in iki ülke sınırını ihlal ettiğini ortaya çıkardı.
Nepal hükümetinin hazırladığı, ancak yayınlanmayan bir rapor BBC’ye sızdırıldı. Raporda, Çin’in iki ülke sınırlarını ihlal ettiği yönünde iddialar yer alıyor.
Geçen yıl eylül ayında hazırlanan resmi rapor, Çin’in Nepal’in batısındaki Humla bölgesine izinsiz girdiğini ortaya koyuyor.
Diğer yandan Nepal hükümetinin güneydeki komşusu Hindistan ile ilişkilerini dengelemek için Çin ile bağlarını geliştirdiği ve bu nedenle de sınır ihlaline göz yumduğu öne sürülüyor. Raporun yayınlanmamasının altında yatan sebep olarak da Pekin hükümeti ile ilişkilerin bozulmak istenmemesi gösteriliyor.
Raporda, Çin’in Nepalli çiftçilerin faaliyetlerini sınırladığı belirtiliyor. Ayrıca Hindu ve Budistler için kutsal bir mekan olan Kailash Dağı’na yakın Lalungjong’a erişimin Çin güvenlik güçleri tarafından engellendiği tespit edildi.
Nepal ve Çin arasında Himalaya dağları boyunca yaklaşık bin 400 km uzanan sınır, 1960’ların başında iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla belirlendi.