Çin, gıda güvenliği için genetiği değiştirilmiş mahsullere izin verecek

Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin ardından tedarik zincirinde meydana gelen aksamalar, ülkelerin gıda üretim politikalarını da büyük oranda etkiledi. "Gıda güvenliği" için Pekin hükümetinden kritik bir adım geldi.

Çin, gıda güvenliğini artırmaya çalışırken mahsullerde daha hızlı iyileştirmelerin önünü açan, genetiği değiştirilmiş bitkilerin yetiştirilebilmesi için deneme kurallarını yayınladı.

Bilim insanları tarafından bitkilerin performansını değiştirmek veya geliştirmek için farklı bir genin aktarılmasını olumlu karşılarken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan kurallar, ülke nüfusunun gıdaya daha kolay ulaşabilmesini hedefliyor. 

Ülkede yıllardır kendi halkını ve hayvanlarını beslemek için GD ekinlerin ekilmesine izin verilip verilmeyeceğini tartışılırken Pekin yönetiminin genetiği değiştirilmiş gıdaları onaylayan tasarısı, üretimin hızlandırılmasını da kapsıyor. 

Rabobank, tasarıya ilişkin yayınladığı aralık raporunda "Çin hükümetinin genom düzenlemeye yaptığı güçlü yatırım göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda nispeten açık bir politikanın yayınlanmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Origin Agritech'in başkanı Han Gengchen, "Bu gerçekten bitki ıslahının kapısını açıyor. Mahsulleri daha hassas ve çok daha verimli bir şekilde geliştirmek için sonsuz bir fırsat" dedi. 

Kuralların onaylanması ile birlikte genetiği değiştirilmiş bitkiler pilot denemeleri tamamladıktan sonra, bir GM tesisinin onayı için gereken uzun saha denemelerini atlayarak bir üretim sertifikasına başvurmasını şart koşuyor. 

Bu da genetiği değiştirilmiş bir bitki için onay almanın bir veya iki yıl alabileceği anlamına geliyor, GM olanlar için ise yaklaşık altı yıl gerekecek. 

Düzenlenen ürünlerin onaylanması için kaç şirket veya enstitünün başvuru yapmaya hazır alt yapıya sahip olduğu ise bilinmiyor.