Çin’in yükselişinde bilimin önemi
Çin’in uzaya ilk uydusunu götüren günümüz Çin Halk Cumhuriyeti’nin ABD ve diğer güçlü devletler arasında yer almasını sağlayan etkenler ve bu etkenlerde ana faktör olan sebepler neler? Çin’in füze ve uzay programının baş mimarı kim? Sizler için derledik…
Ekonomi uzmanları, dünyada çıkan nadir elementlerin yüzde doksanı Çin’in elinde. Hal böyle olunca bilgisayar, cep telefonu, uydu sistemleri ve uzay teknolojilerinde kullanılan malzemelerin ham maddesi bu elementlerin topluluğundan oluştuğu için sermayenin de Çin’e kaydığını böylelikle de Çin’in uzun dönemde yararına olan bir durum olduğuna işaret etmektedirler.
Çin özellikle son yıllarda teknolojide yaptığı yeniliklerle, üretimdeki çeşitliliğiyle, ekonomisiyle kendisinden söz ettiriyor. İnsan hakları, çalışma koşulları gibi meselelerde ağır eleştiriler alsa da dünya siyaseti üzerinde de etkilerini hissettiriyor. Tennessee Üniversitesi tarihçilerinden Shellen Wu, Çin’in hemen her alanda artan bu etkisinin arkasında, kendi milli değerleri kadar, Batı ile kurduğu ilişkilerin de sonucunda ortaya çıkan bilimsel çabalarının olduğunu iddia ediyor.
19. yüzyılda Çin’e giden misyonerlerin de etkisiyle Çinliler, bilimi Batı’nın giderek büyüyen askeri ve ekonomik gücünün temeli olarak görmeye başladı. Bu düşünceye göre, Çin’in geri kalmışlığının nedeni de ülkenin bilim alanındaki eksikliğiydi.
Çin’i bugün uzaya taşıyan süper güç devlet haline gelmesini sağlayan kişilerin başında ise Qian Xuesen yer alıyor. Çin halkı Xuesen’i halkın bilim adamı olarak tanımlıyor. Xuesen, Çin'in füze ve uzay programının babası. Araştırmaları, Çin'in uzaya ilk uydusunu götüren roketlerin ve nükleer silah envanterinin bir parçası olan füzelerin geliştirilmesine yardımcı oldu ve bir ulusal kahraman olarak görülüyor.