Brexit’te zaman daralıyor

Uluslararası kamuoyu son 4 yılı AB iç siyasetinde yaşanan Brexit çalkantılara tanıklık ederek geçirdi. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma talebinin sonunda halk nezdinde de karşılık bulması beraberinde farklı sorunları da getirdi. Söz konusu sorunlardan birini de Cebelitarık’ın durumu oluşturuyor.

Son 4 yılını Avrupa Birliği’nden ayrılmak için sancılı bir süreçle geçiren Birleşik Krallık, geçtiğimiz aylarda yapılan referandumla birlikten ayrılma kararını resmiyete dökmüş oldu. Boris Johnson liderliğinde gerçekleşecek olan ayrılık süreci beraberinde pek çok yükü de getirdi.

Krallık’ın AB’den aldığı imtiyazların tekrardan düzenlenmesi, AB ile ticari ilişkileri olan ülkelerle ayrı ikili ilişkiler için müzakere süreçleri, ayrılığın getirisi olan ağır faturalar ve pek çok şirketin ayrılık ile birlikte serbest dolaşım hakkını kaybeden İngiltere’ye alternatif AB ülkelerine yönelmesi sorunları tek tek çözülmeye çalışılırken, yeni bir sorun ortaya çıktı. Brexit’in son tarihi yaklaşırken, Cebelitarık’ın statüsü gündeme geldi.

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan İspanya Dışişleri Bakanı, Cebelitarık ile ilgili Madrid ile Londra arasında Brexit anlaşmasına varmak için vaktin daraldığını belirtti. Zira Brexit'ten sonra Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı olan Cebelitarık ile İspanya arasındaki sınırda nasıl bir politika izleneceği belirsizliğini koruyor.

HER GÜN 15 BİN CEBELİTARIKLI İSPANYAYA GEÇİYOR

32 bin nüfuslu Cebelitarık'ta yaşayan yaklaşık 15 bin kişi her gün İspanya tarafında işe gidiyor. Bölge üzerinde egemenliğinin olduğunu savunan Madrid yönetimi, sınırın açık kalmasından yana. İspanya, 31 Ocak'ta resmiyet kazanacak Brexit'ten önce meselenin 'sınırın açık kalacağı' şekilde sonuçlanması için müzakerelerde egemenlik hakkı iddialarını bir kenara bırakmayı kabul etti.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, "Birleşik Krallık ile müzakereler devam ediyor ancak diğer yandan zaman da daralıyor. Biz son dakikaya kadar çözüm bulmak için çalışacağız ancak Birleşik Krallık'tan beklentimiz, bu oyuna aktif bir şekilde dahil olması" diye konuştu.

Reuters'ın haberine göre Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili "Taraflar arasında yapıcı görüşmeler yapıldı" demekle yetindi.

BREXİT YÜZDE 96 İLE REDDEDİLDİ

Cebelitarık'ta 2002 yılında yapılan referandumda, bölgenin İspanya ile birleşmesi teklifi yüzde 99'luk oy oranıyla reddedilmişti. 14 yıl sonra yapılan Brexit referandumunda ise Birleşik Krallık'takiler Avrupa Birliği'nden ayrılmayı tercih ederken, Cebelitarık halkının yüzde 96'sı Brexit'ti reddetti.