Dijitalleşmenin şafağında ekonomi: Endonezya ilk 10'a girebilecek mi?
Endonezya, 100. kuruluş yılı dönümünü 2045 yılında kutlamaya hazırlanırken, ekonomi alanında ülkenin geleceğini şekillendirecek yenilikler yapmaya hazırlanıyor. Söz konusu hazırlık ekonominin tamamen dijital sistemlere entegre edilmesi ve ülke ekonomisinin böylelikle dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte insanoğlunun hayatı da her geçen gün değişiyor. İnsanlar ile teknoloji arasındaki sınır giderek silikleşirken, teknolojinin yarattığı yeni çağ kapıda. İnsanı odağına alarak gelişen teknoloji, her alanda dijitalleşmeyi de zorunlu kılıyor.
DİJİTALLEŞMENİN ŞAFAĞINDA EKONOMİ
Teknolojinin her geçen gün gelişmesi, dijitalleşmeyi de ülkelerin listesinde bir numaraya taşıyor. Zira teknolojik gelişmelerle birlikte insanların teknoloji ile arasındaki sınır silikleşiyor ve tekno-insanların çağı doğuyor. Bu tür bir devrimsel değişiklik yaşanırken, insan unsurunu odağında barındıran ekonomi ve devlet sistemlerinde dijitalleşme elzem hale geliyor. Ekonominin dijitalleşmesi, fiziksel ve dijital dünyanın birbirine entegre olmasını sağlamakla birlikte buna bağlı olarak gelirleri, verimliliği ve müşteri etkileşimini de arttıracak.
Dijital dönüşüm ile birlikte hayatın her alanına mobil internet, gelişmiş robotik, yapay zekâ ve otomasyon, otonom araçlar, Blockchain, arttırılmış/yapay gerçeklik de girmiş oldu. İnsan, insan üstü bir forma erişirken, siber güvenlik, büyük data ve veri analizi sorunlarını da beraberinde getirdi. Zira insanın uçsuz bucaksız bir dünyaya sınırlarını açması tehlikelerin de habercisiydi. Fakat bu noktada dijitalleşen insanın yanında devlet sistemlerinin ve ekonominin de dijitalleşmesi söz konusu sorunların sınırlandırılmasını, ortadan kaldırılmasını sağlayacak.
ENDONEZYA DİJİTALLEŞME İLE TARİH YAZMAK İSTİYOR
Nominal GSYİH’i 1,11 trilyon dolar olan Endonezya, Güney Asya’nın en büyük dünyanın ise 16. büyük ekonomisi. 240 milyon nüfusa sahip ülke 2045 yılında 100’üncü yılını kutlayacak. Bu bağlamda Endonezyalı yetkililer ülkenin yüzüncü yıla yaklaşırken, pek çok alanda yeni planlar uygulmaya hazırlanıyor. Bunun başında ise ekonominin ilk 10 ülke arasında yer alması geliyor.
Dünyanın en büyük 16. ekonomisi olan Endonezya, ekonomide ve toplumsal hayatta dijitalleşmeye öncelik veriyor. Bunun yanında dijital paralarının kullanımını yaygınlaştırmayı, yapay zekayı ekonomi alanında kullanmayı içeren çalışmalar da yapılıyor. Ekonomisini tamamen dijitalleştirmeyi hedefleyen Endonezya, bunu yaparken, aynı zamanda dijital para birimlerine de ekonominin içerisinde yer vermeyi planlıyor.
Endonezya’nın ekonomiye yönelik 2045 hedefleri her ne kadar tartışılsa da dijitalleşme geleceğin gerekliliklerinden biri. Ve önümüzdeki yıllarda her devlet dijitalleşmek zorunda kalacak. Öte yandan artık dijital para birimleri de görünmez değil. Ekonomik büyüklükte ilk 10’a girmeyi hedefleyen Endonezya, geleceğin teknolojisi için bugünden yatırımlarına başladı.
Piyasa hacmi 1.66 trilyon dolara erişen kripto paralar yönelik Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından yapılan bir araştırmada dünya ülkelerinin kripto para kullanma oranlarının giderek arttığını ortaya koydu. Teknoloji okur yazarlığı olan Y kuşağının piyasaya erişimin artması, kripto paraların kullanımını da arttırdı. Öte yandan ABD merkezli Union bankası Filipinler’in önemli şehirlerinden biri olan Makati’de, Bitcoin ATM’si kuruldu.
Endonezya dijitalleşme sürecini başlatırken, 3 unsura odaklanıyor. İnsanların ihtiyaçlarına göre hareket etmek, dijitalleşmenin sadece bir alanla sınırlı olmadığını görmek, özgürlüklere sınır getirmemek. Bunun yanında Endonezya yapay zekâ ve kripto paraların yardımı ile 2045 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomi arasında yer alacağını düşünüyor.