Bitcoin nasıl hayatımıza girdi?

Teknoloji, gelişiyor, geliştikçe yaşam alışkanlıklarımızı da beraberinde değiştiriyor. Bu değişiklikler, herkes tarafından olumlu karşılanmazken gündelik hayatı kolaylaştırdığı aşikar. Artık alışverişler, banka işlemleri gibi birçok işlem sanal ortamlarda gerçekleştiriliyor. Görünen o ki bu sanallık kağıt paraya olan ihtiyacımızı da azaltıyor. Öyle ki kripto paralar herkes tarafından bilinmeye hatta yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Peki kripto para nedir? Nerelerde kullanılır?

Kripto para, nakite alternatif değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital, sanal dövizdir. İlk merkezsizleşmiş kripto yani şifrelenmiş döviz, Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya kurum tarafından 2009’da oluşturulan Bitcoin’dir. Bitcoin, kullandığımız TL, Dolar ve Euro para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve çevrimiçi ortamlarda kişiden kişiye aktarılan bir para birimi olarak kullanılabilmektedir. Fiziksel bir karşılığı olmadığı için altın ve gümüş gibi düşünülebilir.

Sembolü: ฿, kısaltması BTC olan Bitcoin, hiçbir merkez bankasına, resmi kuruluşa bağlı olmayan, herhangi bir durumda hesap sorulabilecek bir muhatabı bulunmayan elektronik bir para birimidir. Bitcoin, deep webde (derin ağ) en çok kullanılan elektronik paradır.

Bitcoin’in, işlemleri gerçekleştirmek için hiçbir merkezi sunucuya ya da üçüncü kişilere ihtiyaç duyulmaz. Kredi kartı ile yapılan işlemlerde işin sonuçlanması haftalar veya aylar sürebilirken Bitcoin işlemleri eşten eşe üçüncü kişilere ihtiyaç duyulmadan ve çok kısa bir zaman içinde gerçekleşir.

İlk Bitcoin ile alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.

Bitcoin işlemleri “Blockchain” adı verilen kayıt defteri üzerine kalıcı olarak kaydedilir ve bu defter herkese açıktır. İlk başlarda piyasaya sürülen Bitcoin’ler alım satım yoluyla el değiştirmenin yanı sıra artması için de ‘Bitcoin madenciliği’ yapılıyor. Bitcoin madenciliği, sonsuza kadar çoğaltılamıyor.

Nakamoto’nun hazırladığı protokole göre Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırılmış durumda.

 Bitcoin nasıl kullanılır?

Bitcoin hesabı , hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz bir şekilde açılabilir ve işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödenmiyor. Günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bitcoin alım satımı, yerli ve yabancı birçok platformdan sağlanabiliyor. Kredi kartı veya hesaptan havale yoluyla bu platformlara para göndererek ne kadar bitcoin alacağınızı seçebiliyorsunuz. Bitcoin satın alacağınız bu platformları, komisyon alma, kesinti gibi konularına göre dikkatli araştırmanız gerekiyor. Hesabınızın başkaları tarafından ele geçirilip paranızın çalınma riskini azaltmak için yatırım yapacağınız platformu seçtikten sonra çift aşamalı güvenlik özelliğini devreye sokmanız tavsiye ediliyor. Aslında Bitcoinlerinizin çalınması, cüzdanınızın içindeki kartlarla beraber çalınması ihtimaliyle aynı oranda. Bitcoin hesabınızın açık olduğu cihazınız, çalınmadığı ya da şifreniz başkasının eline geçmediği müddetçe bitcoinleriniz kolaylıkla çalınamaz.

Kimler bitcoin kullanıyor?

Teorik olarak bakıldığında herkes bitcoin yatırımı yapabilir fakat Bitcoinin popülerliği ile beraber Bitcoin madenciliği yapan firmalar da çoğaldı. Bu firmalar, hiç kimsenin ulaşamayacağı hızda madencilik yapıyorlar. Bu durumda bireysel olarak bu firmalarla yarışmak pek mümkün olmadığı için kişilerin kâr etmesi engelleniyor. Talep arttıkça Bitcoin’in değeri artıyor, talep düşünce değeri azalıyor. Talep yoğun olduğu sürece değer kazanıyor. Kripto paralarla en çok satın alınan ürünler; oturma odası mobilyaları, yatak odası mobilyaları ve dizüstü bilgisayarlardan oluşuyor.

Bitcoin kullanmak güvenli mi?

Bitcoin hesapları açılırken, kendinizle ilgili sadece bir mail adresi ve isim vermeniz yeterli olduğu için kullanıcılara işlemlerinde anonimlik sağlanıyor. Böylece kimse kimlik bilgilerinizi öğrenemiyor. Kimlik bilgilerinizin gizli tutulması, bir avantaj olsa da Bitcoinlerin herkes tarafından talip ediliyor olması dezavantaj yaratıyor. Bitcoin’e erişmek için kullanılan özel anahtar şifresinin sizde olması, Bitcoin borsasında bulunmasından daha güvenli çünkü borsalar çeşitli saldırılara uğrayabilir.

Bitcoin’nin güvenirliği tartışılırken 10 ülke Bitcoin’i resmi olarak tanıdı. İşte o ülkeler;

Estonya Hükümeti, ABD, Danimarka, İsveç, Güney Kore, Hollanda, Finlandiya, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya.

Bitcoin hayal kırıklığı yarattı

2017 yılının Aralık ayında zirvede bulunan Bitcoin, daha sonraları bu ivmesini kaybetmeye başladı. Popüler olduğu zamanlarda birçok kişinin yatırım yaptığı Bitcoin, son değerlendirmelere göre 3.584,61 Dolar, 19.120,35 Türk Lirası değerinde işlem görüyor. Bitcoin, duyulduğu günlerde yatırımcı sayısında rekor sayılara ulaşmıştı fakat durum böyle devam etmedi.

Bu sonuçlar, Bitcoin’e yapılan “balon” tanımlamasını doğruladı. Tahminlere göre bu düşüş, devam edecek.