Avustralya Bakanı, Küresel Metan Taahhüdü'nü imzalama kararı aldıklarını açıkladı

Avustralya İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen, “Küresel Metan Taahhüdü’nü” imzalama kararı aldıklarını açıkladı.

Avustralya hükümeti, küresel metan emisyonunu 2030 yılına kadar 2020’deki seviyenin en az yüzde 30 altına çekmek için, Küresel Metan Taahhüdü’nü imzalama kararı aldı. 

Avusturalya İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen yaptığı basın toplantısında, “Halen metan, Avustralya'nın emisyonlarının yüzde 24'ünü oluşturuyor ve dünyanın 11'inci en büyük metan salımı yapan ülkesiyiz. Dolayısıyla masaya oturmamız ve çözümün bir parçası olmamız çok önemli" dedi. 

Chris Bowen, bunun küresel bir taahhüt olduğunu, Avusturalya’nın kendi emisyonlarının yüzde 30 azaltması gerekmediğini vurguladı.

Bowen, "Bu taahhüt bizden emisyonları olabildiğince azaltmamızı, yüzde 30 küresel azaltmaya katkı yapmamızı ve tedbirlerimizi iyileştirmemizi gerektiriyor" diye konuştu. 

Bowen'a göre hükümet, Asparagopsis türü yosunların ticarileşmesini desteklemek amacıyla yosun üretim sektörüne fon sağlamayı onayladı. 

Diğer yandan hükümet otlak hayvanlarına düşük emisyonlu yem takviyeleri sunmak ve ticari potansiyellerini belirlemek için teknolojilerin geliştirilmesini destekleyecek.

Bakan, hükümetin hayvancılık emisyonlarını azaltmak için yasa hazırlamayacağını veya yeni vergi ya da harç koymayacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda(COP26), 105 ülke Küresel Metan Taahhüdü’nü imzalamıştı.

Böylece ülkeler, metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020’ye kıyasla yüzde 30 oranında azaltmış olacaktı. Dünyanın en büyük metan emisyonu salımı yapan dört ülkesi Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya Küresel Metan Taahhüdü’nü imzalamamıştı.