Koronavirüsle mücadelede öncelik gençlerin
Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede pek çok ülkede görülen yeni tip koronavirüsün, merkez üssünü Avrupa olduğu açıklandı. Zira Avrupa’da 60 bin korona virüs vakası açıklandı. 65 yaş üssünün risk grubu içerisinde olduğu bilinirken, Avrupa söz konusu bireylerin tedavilerini ikinci plana bıraktı. Öncelikle olarak 65 yaş altı bireylere sağlık hizmeti sağlanıyor. Peki Avrupa neden 65 yaş üstü bireyleri göz ikinci plana itti?
Geçtiğimiz yıl Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, kısa sürede 130’dan fazla ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Kovid-19 olarak tanımlanan yeni tip koronavirüs 160 binden fazla insanda tespit edilirken, binlerce insanın da hayatını kaybetmesine neden oldu.
Kısa sürede pek çok ülkede görülen Kovid-19 virüsünden hayatını kaybedenlerin yaşlara göre dağılımı incelendiğinde, 60 yaş üstü olanların risk grubu içerisinde olduğu ortaya çıkıyor. Zira Kovid-19 virüsüne yakalan 60 yaş üstü bireylerin yüzde 26,4’ü hayatını kaybediyor. 60 yaş altı bireylerin ise sadece yüzde 2,3’ü hayatını kaybediyor. Dolayısıyla virüsün nüfusu yaşlı olan ülkelerde hızlı bir şekilde yayılmaya başlaması kriz oluşturmaya başladı.
Wuhan merkezli ortaya çıkan Kovid-19’un kısa sürede Avrupa ülkelerinde yayılmaya başlamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa'nın artık yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının merkez üssü haline geldiğini söyledi. Avrupa'da günlük bildirilen Kovid-19 vaka ve ölüm sayısının Çin'i geçtiğine dikkati çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Çin hariç dünyanın geri kalanından bildirilen daha fazla vaka ve ölüm sayılarıyla Avrupa artık Kovid-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi." dedi.
Son açıklanan verilere göre 513 milyonluk Avrupa içerisinde koronavirüs vakası 60.880 ve ölüm oranı 2345 olarak gerçekleşti. Avrupa içerisinde en fazla vakanın görüldüğü ülkelerin başında ise İtalya (24.747), İspanya (7.844), Almanya (5.813) ve Fransa (5.423) geliyor. En fazla ölümün yaşandığı ülkeler ise İtalya (1.809), İspanya (292), Fransa (127). Koronavirüsün Avrupa’da bu denli hızlı yayılmasının ardından yapılan açıklamlar dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı.
"SEVDİKLERİNİZİ ZAMANINDAN ÖNCE KAYBEDECEKSİNİZ"
İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün yaptığı açıklamada herkesi ürküten ifadeler kullandı. ''Bu bir nesil için en kötü krizdir. Bazı insanlar bunu mevsimsel griple karşılaştırıyor ama ne yazık ki bu doğru değil." diyen Johnson, "Bu hastalık Koronavirüs bilinenden çok daha tehlikeli ve daha da yayılacak. Çok daha fazla aile sevdiklerini zamanından önce kaybedecek'' diye belirtti. Diğer taraftan Boris Johnson ’İngiltere’de koronavirüs nedeni ile olağan üstü önlemler alınmayacağını… Ülkede virüse karşı topluma bağışıklık kazandırılacağını… İnsanların sevdiklerini zamanından önce kaybetmeye hazır olmalarını..’’ ifade etmişti.
80 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLER ÖLÜME TERK EDİLİYOR
Boris Johnson’un açıklamalarının kamuoyunda yarttığı şokun etkisi sürerken, Telegraph gazetesinde yer alan bir haberde İtalya'da 80 yaş üstü kişilerin tedavileri durdurulduğu ve ölüme terk edildiği belirtilmesi dikkatlerden kaçmadı. 3 hafta önce İtalya’da patlak veren Kovid-19, ülkede sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. Ülkede alınan yeni karara göre hasta sayısına yetişemeyen sağlık kuruluşları 80 yaş üstü hastalara yoğun bakım hizmeti vermeyecek.
İngiltere başkanı Johnson’un açıklamaları ve Telegraph yer alan haber Avrupa’da yaşlı nüfusa bakışı gözler önüne serdi. Avrupa refahı için uzun 60-65 yaşına kadar çalışan bireylerin, en ufak bir kriz anında gözden çıkarılacak ilk unsur olarak algılanması içler acısıdır. Peki Avrupa neden yaşlıları gözden çıkarıyor? Kovid-19 yaşlılar için mi geliştirildi?
AVRUPA NEDEN YAŞLILARI GÖZDEN ÇIKARIYOR?
Çin’de başlayan koronavirüs en fazla yaşlıları etkiliyor. Zira söz konusu virüsün en sevdiği genlerin arasında yüksek tansiyon ile ilgili gen geliyor ki, bu da 60 yaş üstü bireylerde en fazla görülen genlerden. Tüm etkenler göz önüne alındığında koronavirüsün yaşlılar için mi üretildiği sorusu kaçınılmaz oluyor. Diğer taraftan bugün virüsün üssü olan Avrupa’nın, üretici konumunda olmayan ve devletten aldıkları emekli maaşları ile geçimlerini sağlayan yaşlılara yönelik yaklaşımları da akılları kurcalayan etkenlerdendir.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘’İngiltere’de koronavirüs nedeni ile olağan üstü önlemler alınmayacağını… Ülkede virüse karşı topluma bağışıklık kazandırılacağını… İnsanların sevdiklerini zamanından önce kaybetmeye hazır olmalarını..’’ ifade etmesi, yaşlıların gözden çıkarıldığının en net göstergelerindendir. Zira 513 milyonluk Avrupa nüfusunun yüzde 21’ini 65 yaş üstü bireyler oluşturuyor. 107 milyon 730 bin 65 yaş üstü bireyin Avrupa ekonomisine yıllık maliyeti ise ortalama olarak 2 trilyon 568 milyon dolar.
Diğer taraftan bu denli maliyetli olan ve her geçen gün sayıları artan yaşlı nüfusun Avrupa ekonomisi üzerinde oluşturduğu yük artıyor. Söz konusu yaş aralığının üreten kesim olmaması, sağlık harcamalarını artırması ve bütçeyi zorlaması gözden çıkarılabilecek kesim olarak görülüyor.
Cihan Abi - İNTELL4