Avrupa Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında altı denetleyici atadı

Avrupa Komisyonu (European Commission), büyük teknoloji şirketlerini kontrol etmeye yönelik şimdiye kadarki en kapsamlı çalışmaya imza attı. Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde altı teknoloji firmasını "denetleyici" olarak belirledi.

Avrupa Komisyonu, (European Commission) Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde ilk kez altı denetleyici atadı.

Avrupa İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda, listenin; Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft'u içerdiğini aktardı.

Bu teknoloji firmalarının ataması, denetleyici statüsüne ilişkin görevlendirme sonrasında Komisyon tarafından yürütülen 45 günlük bir inceleme sürecinin ardından geldi.

Breton, bu şirketlerin "doğrudan yönetim kurullarına rapor veren bir DMA uyum görevlisi ataması ve planlanan herhangi bir büyük satın alma konusunda Komisyon'u bilgilendirmesi" gerektiğini söyledi.

DMA, ağ bekçilerinin işletmelere ve kullanıcılara adil koşullar sunmayı ve dijital hizmetlerin güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Kasım 2022'de yürürlüğe giren DMA, 6 Mart 2024'ten itibaren Avrupa Komisyonu'na dijital pazarlara ilişkin düzenleme yetkisi verecek ve bu hizmet, iş modellerini kapsamlı şekilde değiştirecek.

DİJİTAL PİYASALAR YASASI PAZARIN REKABETİNİ ARTIRACAK

Kanun, şirketlerin, müşterilerinin kendi platformları dışındaki işletmelerle bağlantı kurmasını engelleyecek. Öte yandan dijital bekçi, şirketlerin kendi hizmetlerine ve ürünlerine üçüncü kişilerin sunduğu benzer hizmetlere göre daha avantajlı davranmasının önüne geçecek.

Komisyon, temel platform hizmetlerinde rekabetin bozulduğuna karar vermesi hâlinde, yeni kuralları ihlal eden işletmelere yaptırımlar uygulayacağını aktardı.

Kanunun getirdiği yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulunan Komisyon Üyesi Didier Reynders, “Dijital Piyasalar Yasası, pazarlara daha fazla rekabet edebilirlik ve açıklık getireceğinden Avrupa Dijital Pazarında rekabet eden tüm şirketler için eşit şartlar yaratılmasına yardımcı olacak” dedi.

Yasa kapsamında Komisyon, temel platform hizmetleriyle ilgili olarak işletmeler ve tüketiciler arasında önemli bir geçiş kapısı sağladığını belirtirken dijital platformları ise temsilci (gatekeeper) olarak görevlendiriyor.

Temsilci, dijital alanda kurumsal satıcılar ile son tüketiciler arasındaki dijital pazar erişimini kontrol eden temel platform hizmetlerine sahip olan şirketleri hedef alıyor.

Komisyon özellikle; TikTok, Instagram, Google Haritalar, YouTube, Safari ve diğerleri gibi belirli temel platform hizmetleriyle ilgili olarak 22 denetleyici daha belirledi. DMA, yükümlülüklere uyum sağlamaları için bu mecralara 6 ay süre tanımladı.

YASAYA UYMAYANLARA CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Uzmanlar, yasanın etkili bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi. DMA tarafından belirlenen yükümlülüklere uyulmaması hâlinde Komisyon, şirketleri dünya çapındaki toplam cirosunun yüzde 10'una kadar para cezasına çarptırabilecekleri konusunda uyardı.

Bu oran, tekrarlanan ihlal durumunda yüzde 20'ye kadar artırılabilir.

Avrupa Düzenleme Merkezi’nden (CERRE) konuya dair paylaşımda bulunan Streel, "Bu hüküm Avrupa Birliği Adalet Divanı'ndaki ağ geçidi ve çekirdek platform hizmeti tanımlarında zorluklar yaratabilir. Bir şirketin kendisinin bir kapı bekçisi olduğuna itiraz etmesi muhtemel değildir, ancak temel platform hizmetlerinden birinin bir kapı bekçisi olduğuna itiraz etmesi daha olasıdır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu'nun getirdiği yeni kurallar, ataması yapılan şirketlere yeni görevler yüklüyor. Bu yasa çerçevesinde denetleyici teknoloji firmaları, tüketicileri koruyarak dijital pazarlarda güvenliklerini artıracak. DMA, cezai yaptırımlarla yükümlülükleri koruma altına almayı sağlıyor. Dijital pazarlarda kurumsal satıcılar ve tüketiciler arasında hakkaniyetli bir alışveriş gerçekleşecek ve eşit şartlarda mücadele sağlanacak.