Aşı savaşları: Dünyanın en büyük 10 ilaç firması

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi can almaya devam ederken, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları ve aşı firmaları, uzun süredir koronavirüs salgınının çözümü olabilecek aşıyı geliştirebilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Pharmaceutical Technology'nin raporuna göre uzun süreli görülen virüsler ve kanser hastalıklarına karşı ilaçlar üreten firmalar eczacılık sektöründeki en büyük kar marjlarına ulaşıyor ve yıllık gelirleri milyar dolarları buluyor.

İlk kez Çin’in Wuhan kentinde görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi can almaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, koronavirüs salgınının çözümü olabilecek aşıyı geliştirebilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor ve pandemiye karşı ilaç geliştiren yüzlerce ilaç firmasının adı uzun süredir gündemdeki yerlerini koruyor.

112

Eczacılık, ilaç sanayi, ilaç araştırma ve geliştirmeyle ilgili çalışmalara yer veren Pharmaceutical Technology'nin raporuna göre uzun süreli görülen virüsler ve kanser hastalıklarına karşı ilaçlar üreten firmalar eczacılık sektöründeki en büyük kar marjlarına ulaşıyor ve yıllık gelirleri milyar dolarları buluyor.


212

JOHNSON & JOHNSON

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili bu şirket rapora göre 2017 yılında 76.4 milyar dolar gelir elde etti ve şu anda dünyanın en büyük ilaç firması olarak kabul ediliyor. Firma, son dönemlerde karını her geçen yıl artırıyor. Ar-Ge çalışmalarına önem veren firmanın son 5 senede çıkardığı ürünler, şirketin karının yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor.

Johnson & Johnson her sene ortalama 10 milyar dolar araştırma geliştirme ve laboratuvar çalışmalarına harcarken, kozmetik ve hijyenik ürünler üreten çok uluslu bir yapıya sahip.

PFİZER

Türkiye'deki faaliyetlerine 1957 yılında başlayan ABD menşeili Pfizer, dünyanın en büyük ikinci ilaç firması konumunda yer alıyor. Johnson & Johnson'ın büyük oranda kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ürettiğini farz edersek Prfizer için "dünyanın en büyük ilaç firması" demek yanlış olmaz.

1849 yılında Charles Pfizer ve Charles Erhart tarafından kurulan firmanın 2020'ye gelindiğinde yıllık geliri yaklaşık 50 milyar dolar civarında. Lyrica, Enbrel, Tygacil ve Viagra gibi popüler ilaçları üreten şirket, farklı iş planları yapsa da 2018 yılında mevcut sistemini devam ettirme kararı almıştı.

412