Arjantin’de seçim sonuçları açıklandı: Aşırı sağcı Javier Milei kazandı

Arjantin’de devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçları açıklandı. Seçimleri kazanan aşırı sağcı Javier Milei, “Çöküş modelinin sonu geldi, artık geriye dönüş yok” ifadelerini kullandı.

Arjantin’de gerçekleştirilen devlet başkanlığı ikinci tur seçimini yüzde 56 oy ile Javier Milei kazandı. 

Seçim galibiyetinin ardından açıklamalarda bulunan Milei, “Çöküş modelinin sonu geldi, artık geriye dönüş yok” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır yüksek enflasyon ve ekonomik kriz ile mücadele eden Arjantin’de dün devlet başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. 

Seçimde Özgürlük Gelişimi Partisinin adayı Milei ile “Peronist” ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa karşı karşıya geldi.

Oyların yüzde 56’sını Milei alırken, Massa ise yüzde 44’te kaldı. Massa, sonuçların belli olmasının ardından rakibi Milei’yi telefonla arayarak tebriklerini iletti.

Sonuçların beklentilerinin uzağında olduğunu söyleyen Bakan Massa, “Arjantinlilerin önümüzdeki 4 yıl için Milei’yi tercih etmelerinden ötürü arayıp kendisini tebrik ettim. Bunu yaparken en önemli şeyin, bunca zorluk arasında birlikte yaşama, diyalog ve barışa saygı olduğu mesajını kendisine ilettim” dedi.

Arjantin halkının başka bir yol seçtiğini kaydeden Massa, “Yarından itibaren siyasi ve ekonomik işleyiş konusunda bütün sorumluluk seçilmiş başkana aittir. Bugün Arjantin güçlü, sağlam ve şeffaf sonuçlara saygı duyan bir demokratik sisteme sahip olduğunu teyit etti” şeklinde konuştu.

MİLEİ: “ÜLKE TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇTIK”

Arjantin’de devlet başkanlığı seçiminde zafer elde eden aşırı sağcı Milei, ülke tarihinde yeni bir sayfa açtıklarını dile getirdi.

Milei, Buenos Aires’teki Libertador Otel’de destekçilerine seslendi.

Milei, “Çöküş modelinin sonu geldi, artık geriye dönüş yok. Nereden gelirse gelsin yeni Arjantin’e katılmak isteyen herkes memnuniyetle karşılanacak. Şiddete başvuranlara, düzeni bozanlara yer yok. Kanunları uygulamada amansız olacağız” açıklamalarında bulundu.

Milei, seçimden önce kendisine desteğini açıklayan eski Devlet Başkanı Mauricio Macri ve seçimin birinci turunda 3’üncü olan Patricia Bullrich’e teşekkürlerini iletti.

Devletin “yoksullaştırıcı” modelinin her yerde sona erdiğini dile getiren aşırı sağcı lider, “Arjantin’de çöküşün sonu bugün başlıyor ve bugün ülke tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Devletin paylaşacak bir ganimeti olduğu düşüncesi son buluyor. Bugün Arjantin’in yeniden inşası başlıyor” dedi.

Kendisine bu süreçte destek olan ekibine teşekkür eden Milei, “Tarihi bir gece yaşıyoruz, sorunları bir an önce çözmek için yarından itibaren çalışmalara başlayacağız” dedi. 

Diğer yandan Devlet Başkanı Alberto Fernandez, sosyal medya hesabı X’teki açıklamasında, halkın seçimde iradesini ortaya koyduğunu dile getirerek, “Milyonlarca Arjantinli erkek ve kadın oy kullanmaya gitti ve önümüzdeki 4 yıl boyunca ülkenin kaderini belirledi. Kendi adıma, her zaman adil, özgür ve egemen bir ülke için mücadeleye devam edeceğim. Tüm kesimlerle birlik ve beraberlik içinde demokrasiyi ve Cumhuriyet’in kurumlarını güçlendirmek için çalışacağım” dedi.