Apple'dan NSO Group'a bilgisayar korsanlığı davası

Apple, İsrail'in casus yazılım firması olan NSO Group'a dava açtı. Dava dosyasında bilgisayar korsanlığı iddiası dikkat çekti.

İsrail tarafından geliştirilen NSO Group'a ait Pegasus yazılımı hem iPhone'larda hem de Android cihazlarda operatör mesajları, fotoğraf ve e-postaları görüntüleyip mikrofon ve kamera kullanarak aramaları kaydedebiliyor. 

NSO Group yazılımın terörisleri ve suçluları tespit etmek amacıyla geliştirildiğini iddia etse de programın aktivistler, politikacılar ve gazetecilerin telefonlarında da kullanılmış olması tartışmaları alevlendirdi. 

NSO Group, Pegasus programının insan hakları sicili 'düzgün' olan ülkelerde asker, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları ile paylaşıldığını savunuyor. 

Fakat bu ayın başlarından bu yana ABD'li yetkililer "yabancı hükümetlerin, muhalifleri, gazetecileri ve aktivistleri hedef alan otoriter hükümetlerin uygulaması olan ulusötesi baskıyı yürütmesine olanak tanıdığını" iddia ederek şirketi 'kara' listeye aldı.

Apple'ın NSO Group'a davasında NSO Group ve ana şirketi OSY Technologies'i "Apple kullanıcılarının gözetlenmesi ve hedeflenmesinden sorumlu tutulması gerektiğini" vurguladı.

Apple ayrıca kullanıcılarına daha fazla suistimal ve zarar gelmesini önlemek için NSO Group'un herhangi bir Apple yazılımını, hizmetini veya cihazını kullanmasını yasaklamak için kalıcı bir ihtiyati tedbir istiyor.