Vietnam Devlet Başkanı istifa etti: Yolsuzluk karşıtı kampanya tartışılmaya devam ediyor

Vietnam Devlet Başkanı Vo Van Thuong, “alevli fırın” yolsuzlukla mücadele kampanyasının son aşamasında iktidardaki Komünist Parti'den istifa etti.

Vietnam Devlet Başkanı, iktidardaki Komünist Partinin “alevli fırın” yolsuzlukla mücadele kampanyasının son bölümünde istifa etti ve Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan, başkan vekili olarak atandı.

Hızla büyüyen ekonomisi dünya tedarik zincirlerinde giderek daha önemli bir rol oynayan Vietnam'ın siyasi istikrarı hakkında üst düzey liderler arasındaki kargaşa, Vietnam'ın siyasi istikrarını çıkmaza sürüklüyor.

Vietnam büyük ölçüde ihracata ve yabancı yatırıma bağımlı, ancak liderleri partinin iktidar üzerindeki hakimiyetini sıkılaştırıyor ve muhalefetin yanı sıra yaygın yolsuzlukla da mücadele ediyor.

Analistler, yolsuzluk karşıtı kampanyaya bağlı liderlik değişiminin de iktidar partisi içindeki rekabetten kaynaklandığını söylüyor.

Yabancı yatırımların akması ve Pekin ile Washington arasındaki ilişkilerin kötüleşmesiyle Vietnam'ın ekonomisi son 10 yılda patlama yaşadı ve ülke Çin'e tercih edilen bir alternatif haline geldi.

Özellikle akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yabancı yatırım akışı, buranın bir başka "Asya kaplanı" ekonomisi haline geleceği beklentilerini artırdı. Vietnam'ın üretiminin neredeyse yarısı çok uluslu şirketlerden oluştuğu için yatırımcıların güveni hayati önem taşıyor.

Analistler, yolsuzlukla mücadele kampanyasının, yerel işletmelere yönelik yasa dışı ücretlerin ve diğer maliyetlerin azaltılmasında bir miktar fayda sağladığını söylüyor. Ancak bu aynı zamanda bir dizi skandala da yol açtı ve siyasi belirsizliği artırdı.

İhracatın yavaşlaması nedeniyle ekonomik büyüme 2022'deki yüzde 8'den geçen yıl yüzde 5,1'e düştü.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!