Türkiye, 252 temsilciliğiyle dünyanın en güçlü 3. diplomasisi oldu

Avustralya merkezli Lowy Enstitüsü’nün son raporuna göre Türkiye, diplomatik etki sıralamasında Fransa, Japonya ve İngiltere gibi ülkeleri geride bırakarak 3. sıraya yükseldi.

Lowy Enstitüsü’nün araştırmasına göre Türkiye, ABD ve Çin dışında 63 ülkeyi geride bırakarak en etkili diplomasiler sıralamasında 3. sıraya yükseldi.

2024 Küresel Diplomasi Endeksi adındaki veri tabanında “hızla yükselen orta seviye bir güç” olarak tanımlanan Türkiye’nin, çok kutuplu bir dünyada diplomatik ağlarını hızla genişlettiği ifade edildi.

Bu gelişme, Türkiye’nin son dönemlerde Afrika ve Orta Doğu’da yaptığı açılımlarla ilişkilendirildi.

Yakın zamanlarda gerçekleşen açılımlar neticesinde Ankara ile dünyayı bağlayan diplomatik misyon sayısı 252’ye çıktı.

Rapor, Avrupa’daki yoğun Türk diasporasının bir eseri olarak diplomatik misyonların ağırlıkla Avrupa’da bulunduğuna dikkat çekti.

Düşünce kuruluşu, Türkiye’nin Pasifik bölgesinde temsil edilmediğinin ve Hint Okyanusu ile Karayipler’deki temsilinin zayıf kaldığının altını çizdi.

Türkiye’nin temsilciliklerinin yüzde 40’ı, yani 102 adedi, Avrupa’da bulunuyor.

Asya ile bağların tazelenmesi için Türkiye “Yeniden Asya” girişimini başlatmıştı.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Türkiye'nin Washington Büyükelçisi görevine başladı Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor?