PEW raporu: Amerikalıların yaklaşık yarısı Çin’i düşman olarak görüyor

Pew Araştırma Merkezi'nin 2 Mayıs Perşembe günü yayınlanan yıllık anketine göre, Amerikalıların yüzde 40'ından fazlası Çin'i düşman olarak görüyor. Bu oran iki yıl önceye göre dörtte bir oranında artarak son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rapora göre Amerikalıların yarısı Çin'i rakip olarak görüyor ve yalnızca yüzde 6'sı ülkeyi ticari ortak olarak görüyor. Bulgular, Biden yönetiminin çatışmalarla sonuçlanabilecek yanlış hesaplamaları önlemek için ABD-Çin ilişkilerini istikrara ulaştırmaya çalışırken, bir yandan da Rusya'nın Ukrayna'daki savaşından Tayvan'a ve insan haklarına kadar birçok konuda dünyanın en büyük ikinci ekonomisine karşı koymaya çalıştığı bir dönemde açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Hazine Bakanı Janet Yellen, hükümetin Pekin'le rekabeti “sorumlu bir şekilde” yönetmeye yönelik son çabası kapsamında yakın zamanda Çin'i ziyaret ettiler. Bu çabalara rağmen Başkan Joe Biden, Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı olan eski Başkan Donald Trump ile Çin’e karşı sert olma konusunda rekabet halinde.

1-7 Nisan arasında 3.600 ABD'li yetişkinden oluşan bir örneklemle yapılan anketten elde edilen Pew raporu, Amerikalıların yaklaşık yarısının Çin'in gücünü ve nüfuzunu sınırlamanın ABD dış politikasının en önemli önceliği olması gerektiğini düşündüğünü ortaya çıkardı. Sadece yüzde 8'i bunun bir öncelik olması gerektiğini düşünmüyor.

Amerika'nın Çin'e yönelik tutumları, ABD'nin 2018'de Çin'e karşı bir ticaret savaşı başlatmasının ardından ve ilk olarak Çin'de rapor edilen COVID-19'un ortaya çıkmasından bu yana büyük ölçüde önemli bir hal aldı. Pew'in önceki analizlerine göre Pekin'in insan hakları sicili, Rusya ile olan yakın ilişkileri ve Tayvan ile Hong Kong'a yönelik politikaları da Amerikalıların ülke hakkında olumsuz görüşlere sahip olmasına neden oldu.

Amerikalıların yüzde 42'si Çin'in ABD'nin düşmanı olduğunu belirtiyor. Bu oran, Pew'in bu soruyu sormaya başladığı 2021 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Pew, Cumhuriyetçiler ve Cumhuriyetçi eğilimli bağımsızlar arasında bu payın çok daha büyük olduğunu açıklıyor. Bunların yüzde 59'u Çin'i düşman olarak tanımlarken, Demokratlar ve Demokratlara eğilimli olanlarda bu oran yüzde 28 olarak öne çıkıyor.

Raporda, yaşlı Amerikalıların, muhafazakar Cumhuriyetçilerin ve ABD ekonomisine olumsuz bakanların Çin'e karşı daha eleştirel davrandığı ve ülkeyi düşman olarak görme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Pew araştırma ortağı Christine Huang, araştırma ile ilgili olarak "Amerikalılar, Çin'in dünyadaki etkisinin son yıllarda güçlendiğini düşündüklerinde veya Çin'in ABD ekonomisi üzerinde önemli miktarda etkiye sahip olduğunu düşündüklerinde Çin'e daha olumsuz bakıyorlar" şeklinde konuştu.

Pew, 3.600 katılımcıdan oluşan ulusal temsili bir örneklemin çevrimiçi anketleri doldurduğunu ve hata payının artı veya eksi olarak yüzde 2,1 puan olduğunu açıkladı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi Yeni Kaledonya'da halk Fransa'ya karşı ayaklandı! Gürcistan'da halk protestoları devam ediyor Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu Güney Afrika, UAD'den "Refah'ta acil önlem" çağrısında bulundu