Kanada'nın Ontario eyaleti yetkilileri: "Ekonomi daraldıkça bütçe açığının üç katına çıkacağını öngörüyoruz"

Kanada'nın Ontario eyaleti, zayıf ekonomik büyüme ve bütçe açığının artığı tahminlerini içeren 2024 mali yılında, yüksek faiz oranlarının eyalet ekonomisine zarar vereceğini tahmin ediyor.

Kanada'nın Ontario eyaleti yetkilileri, ekonomik büyümenin durması ve konut ve yolların yanı sıra konut maliyetlerini hafifletmeye yönelik tedbirlere daha fazla harcama yapılması nedeniyle bütçe açığının önümüzdeki mali yılda üç kattan fazla artacağını tahmin ediyor. 

Kanada'nın en kalabalık eyaleti ve en büyük şehri Toronto'ya ev sahipliği yapan Ontario eyaletinin yetkilileri, bütçe açığının 2024-25'te 7,2 milyar dolara ve gayri safi yurt içi hasılanın da yüzde 0,9'a çıkacağını söyledi. 

Maliye Bakanı Peter Bethlenfalvy, yaptığı açıklamada, "Küresel ekonomik belirsizlik ve Ontario aileleri üzerinde baskı oluşturmaya devam eden yüksek faiz oranları karşısında, hükümetimiz Ontario ekonomisini vergileri artırmadan yeniden inşa etmek için yatırım yaparak sorumlu bir yaklaşım benimsiyor" şeklinde konuştu.

Eyalet, otoyollar, toplu taşıma, evler, yüksek hızlı internet ve diğer kritik altyapıların inşası ve genişletilmesi için önümüzdeki 10 yıl içinde 190 milyar dolardan fazla yatırım yapacak.

Kasım ayındaki mali güncellemede, 2025-26 yıllarında 4,6 milyar Kanada doları tutarında bir açık bekleniyor.

Uzmanlar, Kanada Merkez Bankası'nın enflasyonu soğutmak için geçen yıl faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'e yükseltmesinden bu yana artan borçlanma maliyetleri nedeniyle ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 0,3 olacağını tahmin ediyor.

Quebec ve Britanya Kolumbiyası gibi diğer bazı Kanada eyaletleri de daha büyük bütçe açıkları öngörüyor.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!