ABD’li bilim insanlarının bir yıldır yürüttüğü proje ile uzaydan Dünya'ya Güneş enerjisi başarıyla iletildi

Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi projesi, bir yıl süren görevin ardından başarıya ulaştı. Uzaydan Dünya'ya kablosuz güneş enerjisi iletmeyi sağlayan proje, bu başarının uzay-güneş enerjisinin geleceğini belirleyecek.

Bir yıldır çalışmaları devam eden, uydudan Dünya'ya Güneş enerjisi ışınlanmasına ilişkin dönüm noktası niteliğindeki test başarıyla sonuçlandı.

The Independent’in haberine göre, Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) projesi, bir gün Güneş enerjisinin toplanmasının ve ticari ölçekte kablosuz olarak Dünya'ya geri iletilmesinin fizibilitesini göstermek amacıyla geçen yıl 3 Ocak'ta başlamıştı.

ÜÇ ANA DENEY BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden (Caltech) bilim insanları tarafından yönetilen görev, böyle bir çaba için temel teknolojiyi test etmek üzere üç ana deneyini de başarıyla gerçekleştirdi.

Bu deneyler arasında origamiden esinlenen yeni bir güneş paneli yapısı, farklı hücre tasarımları ve bir mikrodalga vericisine yer verildi.

Caltech çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini aktararak, bu görevin uzay Güneş enerjisinin geleceğinin çizilmesine yardımcı olacağını ileri sürdü.

Caltech Başkanı ve fizik profesörü Thomas Rosenbaum, "Uzaydan ticari oranlarda ışınlanan ve Dünya'yı aydınlatan Güneş enerjisi hala gelecekteki bir olasılıktı. Ancak bu kritik görev, bunun ulaşılabilir bir gelecek olabileceğini gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

JAXA DA AYNI HEDEFE İLERLİYOR

Geçtiğimiz yıl Japon uzay ajansı JAXA, 2025 yılına kadar uzayda ticari ölçekte Güneş enerjisi panelleri kurmayı planladığını açıklarken, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Solaris programı aracılığıyla bir geliştirme projesi kurmayı hedeflediğini aktardı.

2015 YILINDA BAŞARILI OLMUŞTU

JAXA ilk olarak 2015 yılında Güneş enerjisini mikrodalgalar aracılığıyla ışınlamayı başarmış ve 55 metre uzaklıktaki bir alıcıya 1,8 kilovat güç aktarmıştı. Bu, bir su ısıtıcısını kaynatmak için gereken elektrik miktarına eş değerlendiriliyordu.

Son deneyler, fotovoltaik bir hücreden Güneş enerjisinin toplanması ve Dünya'ya geri ışınlanmasının ilk başarılı gösterisine şahit oldu.

Araştırmacılar, bunun ticari olarak uygulanabilir bir olasılık olduğunu kabullenmeden önce, malzeme maliyetini düşürmek ve panelleri uzay radyasyonuna dayanıklı hale getirmek de dahil olmak üzere üstüne çalışılması gereken faktörler olduğunu söylüyor.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası! Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor