Afrika test laboratuvarı gibi kullanılabilir mi?
Küresel bir salgına dönüşen Covid-19 pandemisi can almaya devam ederken, bilim insanlarının aşı çalışmaları sürüyor. Ancak bulunan aşının hangi şartlarda ve kimler üzerinde test edileceği, en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Yeni tip koronavirüs ilaç ve aşıları Afrika kıtası üzerinde mi test ediliyor? Afrikalılar neden birer test kobayı olarak görülüyor?
İlk kez Çin’in Wuhan kentinde görülerek tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi can almaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları yeni tip koronavirüs ile mücadele edebilmek adına canla başla aşı çalışmalarını sürdürüyor. Ancak konu aşı olunca akla ilk gelen meselelerin başında, bu yeni aşının nasıl ve nerede test edileceği oluyor. Bu güne dek konu hakkında pek çok görüş gündeme getirildi ancak en çok ses getirenlerden biri, aşının Afrika kıtasındaki insanlar üzerinde denenebileceği meselesi oldu.
Aslında uzun yıllardır üstü kapalı olarak geçilen meşhur ilaç firmalarının, yeni ürünlerinin üretimine geçmeden önce ilk klinik incelemelerini Afrika ülkelerinde yaptıklarına dair duyumlar söz konusu. Ancak insan sağlığını yakından ilgilendiren bu tür ilk uygulamalar aslında sadece bu kıtada denenmiyor. Bizzat üreticiler bunları kendi bölgelerinde de belli sayıda kişide denemekteler ama buradaki en önemli husus, Afrika’nın başlı başına bir test laboratuarı gibi görülmesidir.
AFRİKA BİR TEST LABORATUVARI MI?
Afrika’da laboratuvar ve teknolojik imkanların oldukça kısıtlı olduğu biliniyor ve ülkede genelde aşı ve ilaç çalışmaları yapılmıyor. Buna rağmen son yarım asırda birçok ilacın klinik testlerinin burada yapıldığı biliniyor. Bilhassa salgın hastalıklar konusundaki bu denemeler sonucu oluşan hasarlar, ciddi tazminatlar gerektirecek boyutlarda olmasına rağmen hastaların çoğu zaman tedavi amaçlı kullandıkları bu ilaçlar hakkında herhangi bir bilgileri olmuyordu. Yani Kuzey Ülkelerinde insanlar gönüllü denek olmayı kabul ediyorlar ve herhangi bir istenmeyen durum karşısında haklarını arayabiliyorlardı.
Afrika’da ise Fransızcanın resmi dil olduğu ülkelerde deneklere denenecek ilacın özellikle İngilizce tanıtımı verilebiliyordu. Dahası hasta, bu tarz deneme safhasındaki ilaçların kendisinde uygulanmasını bir ayrıcalık olarak algılayabiliyordu.
KORONAVİRÜS AŞISI AFRİKA’DA TEST EDİLEBİLİR Mİ?
Afrika kıtasının bu şekilde bir test laboratuarı olarak kullanılması uluslararası kamuoyunda çok kez gündeme geldi ve büyük tepki çekti. Hatta Afrikalılar; Avrupalılar veya Amerikalılar için üretilen ve büyük çoğunluğu yine o bölgelerde kullanılacak ilaçların da neden sadece Avrupalı ve Amerikalıların üstünde denenmediğini sorguluyorlar. Ancak tüm itirazlara ve uluslararası insan ihlallerine rağmen ilaç yatırımcıların kıta üzerindeki ilgisi azalmış değil.
Geçtiğimiz günlerde koronavirüs ilaçlarının yine Afrika üzerinde denenebileceği cılız bir sesle gündeme gelmiş ancak büyük tepki çekince üzeri örtülmüştü. Ancak üzerinde çalışılan ve üretilen Covid-19 ilaçları ve aşılarının, yine klinik testlere katkı sağlaması adına hiç fark ettirmeden Afrikalıların üstünde denendiği yaygın bir kanaattir.