ABD Başkanı Biden mı olacak?
ABD Başkanlık seçimine sayılı günler kala Biden’ın ismi başkan olarak anılmaya başlandı. Her ne kadar Seçiciler Kurulu’ndan çıkacak isim olarak Biden görülüyor. Başkanlık koltuğuna kendisi oturacakmış gibi çalışmalara başlayan Biden, şimdiden 2 bin kişilik bir Dış Politika çalışma grubu oluşturdu. Biden’ın ekibinde dikkat çeken en önemli unsur ise seçilen isimlerin Türkiye düşmanlığı öne çıkmaları oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılacak olan Başkanlık seçimlerine günler kala, Amerika genelinde yapılan anketlerin çoğunda Biden, haliz hazırda başkan olan ve Demokratların adayı olan Donald Trump’ın önünde görülüyor. Biden oy çoğunluğu olarak her ne kadar Trump’ın önünde olsa da ABD Başkanını belirleyecek olan Seçici Kurulu’nun kararı olacaktır. Zira 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton, Donald Trump’tan 3 milyon oy fazla almış fakat Seçici Kurulu’nda kazanamamıştı.
GİDİP GELEN EYALETLER “SWING STATES”
Seçim anketlerine göre, seçim yarışını Donald Trump’ın önünde götüren Biden’ın galibiyetini Seçici Kurulu’ndan çıkacak olan sonuç belirleyecek. Şu an için Biden’ın Seçici Kurulu’ndan da zaferle çıkacak gibi duruyor. Fakat başkanın kim olacağını iki parti arasında gidip gelen beş, altı civarında eyalet belirleyecek gibi duruyor. Gidip gelen eyaletlerden olan Florida, Pennsylvania, Michigan, Minnesota, Wisconsin, Arizona ve Nevada’da iki adayında kazanma ihtimali var. Son anketler her ne kadar Biden’ın bu eyaletlerde önde gittiğini gösterse de aradaki fark o kadar da büyük değil.
Asıl önemli olan nokta 2016 yılında gerçekleşen seçimlerde de aynı durumun yaşanmış olması. 2016 yılındaki seçimlerde Clinton, iki parti arasında gidip gelen eyaletlerin çoğunda Biden’a benzer puan farkıyla öndeydi. Fakat neticede yarıştan galip çıkamadı. Dolayısıyla Biden her ne kadar Trump’a küçük farklar atsa da seçimi henüz kazanmış değil. Oy pusulalarının sayımı tamamlanmayana kadar da kimse Başkanlığını edemeyecek.
TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ NASIL OLACAK?
Başkanlık seçimleri giderek yaklaşırken, Biden’ın başkanlığı daha muhtemel görünüyor. Bu da eski başkan yardımcısının dış politika tercihlerinin önümüzdeki 4 yılın gerçeği olacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla Türkiye yönelik pek hoş görü sahibi olmayan Biden’ın ABD Başkanı olması halinde iki ülke ilişkilerinde gerilme meydana gelecektir. Zira Türkiye’ye yönelik başkan yardımcılığı döneminde düşmanca tavırlar sergileyen Biden, seçim kampanyası sürecinde de söz konusu tavırlarını sürdürdü. Doğrudan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan birkaç mesaj yayımladı. Açıkçası Biden bu meseleyi bir oy toplama aracı olarak görüyor.
Türkiye’ye saldırarak oy toplama arayışına giren Biden, eğer ki seçilirse, geçtiğimiz bir yılı kendilerine saldırarak geçirdiği aynı Türk liderliğiyle yüzleşmek zorunda kalacak. Biden’ın yaklaşımı, Obama’nın Türk yetkililerle temel aracısı olarak geçirdiği sekiz yılın üstüne eklenmeli elbette... Başkan yardımcılığı süresince, Obama yönetiminin ve ABD hükümetinin bile terörist olarak gördüğü bir terörist grubun (PKK) Suriye kolunu silahlandıramaya, eğitmeye ve ardından bu konuda önyargılı olmaya karar vermesinin ardından Biden, ABD’nin NATO müttefiki Ankara ile ilişkilerinin çöküşüne “riayet” etti.
BIDEN’IN DIŞ POLİTİKA EKİBİ
Biden seçilmesi durumunda dış politikasının temel bileşenlerini formüle etmek ve ABD dış politikasının dönüşümünü hazırlamak üzere çalışma gruplarına ayrılmış toplam 2 bin personelden oluşan büyük bir dış politika ekibi oluşturdu. Biden’ın dış politika danışmalarının “iç halkası” olarak Antony Blinken, Jake Sullivan, Avril Haines, Brian McKeon ve Julianne Smith gibi figürlerin isimleri öne çıkıyor.
Haines ve Smith Obama yönetiminde üst düzey görevlerde bulunan isimlerden. Avril Haines, Obama döneminde CIA’in müdür yardımcılığı ve Ulusal Güvelik danışman yardımcılığı görevinde bulundu. Smith 2012-2013’te Biden’a ulusal güvenlik danışmanlığı yapmak üzere Pentagon’dan Beyaz Saray’a geçti. Smith çok sayıda eski ABD dış politika yetkilisinin Obama’ya gönderdiği ve onu Türk liderliğine daha agresif yaklaşmaya çağıran 2014 tarihli bir mektuba imza koyanlardan. Smith de aradan geçen yıllarda Türkiye’yle ilgili olumsuz basın açıklamaları yaptı.
Biden’ın dış politika ekibine dahil ettiği isimlerden bir diğeri olan McKeon’da Türkiye düşmanlığıyla öne çıkan bir diğer figür. McKeon Biden’ın Senato’da geçirdiği yıllarda uzun bir süre boyunca onun dış politika danışmanı olarak çalıştı ve ayrıca Obama yönetiminde Savunma Bakanlığı politika yetkilisi olarak çalıştı. McKeon PKK’nın Suriye koluna yapıştırılmış bir etiket olan “Suriye Savunma Gücü’ne” (SDG) verdiği desteği açıkça savundu ve Türk güvenlik güçlerinden “düşman” olarak bahsetti.