241 milyon doz aşı çöpe mi gidecek?
Dünya genelinde koronavirüs pandemisi (Covid-19) ile mücadele için aşı çalışmalarına hız verilirken, Asya ve Afrika'da farklı bir tablo kaygıları tetiklemeye devam ediyor.
Dünya genelinde yaşanan aşı tedarikindeki dengesizlik ülkelerin açılma ve koronavirüs ile mücadelesinde de önemli rol oynuyor.
The Economist Intelligence Unit tarafından açıklanan rakamlara göre, şimdiye kadar yapılan aşıların yarısı dünya nüfusunun %15'ini oluşturuyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre ise Covid-19 aşılarının %75'i 10 ülkede uygulandı.
Haziran ayında, G7 üyeleri; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri yoksul ülkelere aşı tedariki sözü vermişti.
Uzmanlar, ülkelerin bu sözünü yerine getirmeyeceğinde neredeyse hem fikir. Örneğin; 100 milyon doz aşı vadeden İngiltere, şimdiye kadar yalnızca 9 milyon doz aşı bağışladı.
Aşı üreticileri artık her ay 1.5 milyar doz üretiyor, yıl sonuna kadar 11 milyar aşı üretilmiş olacak. Küresel arzı araştıran bir bilim analitiği şirketi olan Airfinity'ye göre, zengin ülkeler aşı fazlası biriktiriyor.
DSÖ'nün herkes için güçlendirici doza ihtiyaç olmadığını açıklamasına rağmen ülkeler bu dozları uygulasalar bile, ihtiyaç duymadıkları 1,2 milyar doz aşı stoklarında olacak.
Uzmanlar, bu eşitsizlik nedeniyle 241 milyon doz aşının çöpe gidebileceği vurgusu yaparak zengin ülkeleri ellerindeki fazla dozları paylaşmaları konusunda uyarıyor.