2021: Küresel iflas dalgası geliyor

The Economist dergisinin hazırladığı “2021 yılında endüstriler” raporuna göre, Covid-19 salgını nedeniyle büyük darbe alan dünya ekonomilerini, bu yılda çok cazip gelişmeler beklemiyor. Ülkelerin son durumunu analiz eden ekonomistler, 2021 yılının iş kayıpları ve iflasların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçeceğini söylüyor.

Fethiye Mutaf Narin/INTELL4

fethiyemutaf@intell4.com

The Economist dergisinin hazırladığı “2021 yılında endüstriler” raporuna göre büyük ekonomiler fırtına öncesi sessizlik döneminde. Ekonomistler, Covid-19 aşısı ile yaraların sarılmaya başlandığı 2021 yılının, iş kayıpları ve iflasların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçeceğini söylüyor. Online alışveriş mağaza kapanışlarını hızlandırırken, finans sektörü de batık kredilerle başa çıkmak zorunda kalacak.

Geride bıraktığımız yıl Covid-19 salgını nedeniyle büyük darbe alan dünya ekonomilerini, bu yılda çok cazip gelişmeler beklemiyor. İngiltere Finansal Yönetim Otoritesi (FCA)’nin açıkladığı son verilere göre, yaklaşık 4 bin küçük ve orta ölçekli finans şirketi iflas riski ile karşı karşıya. Amerika ve Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde de durum çok farklı değil. 2021 yılı ekonomisini pimi çekilmiş el bombasına benzeten ekonomi uzmanları,  Çin gibi güçlü bir pazara sahip ekonomilerin bile atlatmasının pek mümkün görünmediğini söylüyor.

İflasların en çok artış gösterdiği ülkeler şöyle;

- ABD (2019 yılına göre 2021 sonunda %57 artış)

- Brezilya (+%45)

- Çin (+%40)

- İngiltere (+%43)

- İspanya (+%41)

- İtalya (+%27)

- Belçika (+%26)

- Fransa (+%25)

TÜRKİYE’NİN TOPARLANMASI 2024 YILINI BULACAK

Türkiye’de ise halen bir iflas dalgası yok. Ancak ekonomistler bu iflas dalgasının henüz görünmemiş olma nedenini, ücretsiz izinlere bağlıyor. Genellikle büyük şirketler işçilerini  Covid-19 nedeniyle ücretsiz izne çıkartıyor. Küçük esnaf ise direk kepenk indirmek zorunda kalıyor.

Bahsi geçen ekonomik krizi en hızlı toparlayan ülkeler ise yine Asya ülkeleri olacak. Gelişmiş ülkelerin toparlanması 2022'de mümkün olabilecekken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler 2024'e kadar beklemek zorunda kalacaklar.

Güvenli aşının bulunacağı 2021 yıl sonundan önce de tam anlamıyla normale dönüş mümkün olamayacak. Salgın yüzünden işyerlerinin kapanması 2021'de birçok ülkeyi ağır ekonomik, mali ve sosyal sıkıntılara sürükleyecek.

KRİZDEN YARA ALMADAN KURTULACAK SEKTÖRLER

Ayrıca The Ekonomist’in yayımladığı raporda yer alan diğer bilgilere göre, bu yıl salgından nispeten yara almadan kurtulan sektörleri güzel günler bekliyor. Bu da, bu sürecin bazı kazananları olacağını gösteriyor. Yenilenebilir enerji ajandada çok daha fazla yer kaplayacak. Teknoloji savaşı birçok sektörü içine alırken, dijitalleşme her sektörü etkileyecek bir unsur olacak. Online alışverişteki artışın, kripto paraya olan ilgiyi tetikleyeceğide bir diğer önemli husus.