2020 sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak?
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede ekonomi ön plana çıkarken, en çok dış borcu olan ülkelerden ABD'nin GSYİH'sında beklenen düşüş, dünyanın 'süper güç'ü olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri'ni liderliğinden edecek. 2020 sonrası ekonomi nasıl olacak? 2020 sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? 2020 yılında ABD çökecek mi?
Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, dünya ekonomisinde de tehlike çanları çalıyor!
Resesyon tedbirleri, merkez bankalarının müdahaleleri dünyanın ‘süper güç’ü olarak bilinen ABD’nin Covid-19 dolayısıyla aldığı ekonomik darbenin açığını kapatmaya yetmedi.
Sputnik’in Washington Post gazetesinden aktardığı habere göre, ABD’nin kamu borcunun ve Amerikan şirketlerin borçlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle bu yıl rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.
Washington Post, federal bütçe açığının 4 trilyon dolara ulaşacağını duyururken, böyle bir durumun 1945 yılından bu yana görülmediğini de aktardı.
ABD ekonomisinin öncülerinden olan ExxonMobil ve Walgreens gibi dev şirketler kredi limitlerini tüketirken, girişimciler kredi erteleme ve işçi çıkarma seçeneklerinden birini seçmek zorunda kalıyor.
ABD’de bankalar vatandaşlardan öğrenci kredilerini ve kredi kartı borçlarını kapatmalarını talep ederken, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) virüs salgınının ekonomik etkisini hafifletmek için politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekmesi ve 2.3 trilyon dolarlık destek paketi açıklaması, ABD’nin çöküşünü durdurmaya yetmedi.
New Jersey'deki Princeton Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Atif Mian, “Endişelenmeye başlamalıyız. Modern tarihte benzerleri olmayan bir borç seviyesinden bahsediyoruz. Kesinlikle geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıyoruz” derken, açıklanan veriler İngiliz Analitik Şirketi Standard Chartered'in Ocak 2019’da açıkladığı verilerde yer alan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da (GSYİH) beklenen gerilemeyi hatırlattı.
ABD 2030 YILINA KADAR ÜÇÜNCÜ SIRAYA DÜŞECEK
Business Today’de 2019 yılının ocak ayında yayınlanan araştırmaya göre, 2020 yılından itibaren Çin’in ilk sırayı alacağı belirtilirken, 2030 yılında Çin’in 64.2 trilyon dolarlık GSYİH’ya ulaşacağı, Hindistan’ın 46.3 trilyon dolarlık göstergelerle ikinci, ABD ise 31 trilyon dolarlık GSYİH’yla üçüncü sırada yer alacağı iddia edilmişti.
TÜRKİYE LİDERLER LİSTESİNDE
İngiliz Analitik Şirketi Standard Chartered’in yayınladığı listede ayrıca Endonezya (10.1 trilyon dolar), Türkiye (9.1 trilyon dolar), Brezilya (8.6 trilyon dolar), Mısır (8.2 trilyon dolar), Rusya (8 Trilyon Dolar), Japonya (7.2 Trilyon Dolar) ve Almanya son sırada yer alacak.