2020: Mini buzul çağın başlangıcı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan iklim raporuna göre, gezegenimiz mini buzul çağına girme tehlikesiyle karşı karşıya. En son 18’inci yüzyılda meydana gelen bu çağda, gezegenimizin dengesinin bozulacağı ve yaz aylarında havanın ciddi şekilde soğuk geçebileceği belirtiliyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Küresel İklim Değişikliği üzerine hazırlanan rapora göre, gezegenimiz Mini Buzul Çağı’na girme tehlikesiyle karşı karşıya. Raporda son bir kaç yıldır yazları ciddi rekor sıcaklıklarla geçiren gezegenimizin, dengesinin bozulacağı ve yaz aylarında havanın ciddi şekilde soğuk geçebileceği belirtiliyor.

EN SON 18’İNCİ YÜZYILDA BÖYLE OLMUŞTU

Bu durum içinde bulunduğumuz Uzay Çağı’nın “Mini Buzul Çağı” olarak anılmasına yol açacak kadar etkili olabileceği söylenen soğukların sebebi ise termosferin soğuyup daralması. Güneş’in en dış katmanında oluşan güneş lekelerini ve Dünya’yı çevreleyen en üst atmosfer tabakası olan termosferi inceleyen uzmanlar güneş lekelerinin kaydedilmiş en düşük seviyede olduğunu belirledi.

İklim koşullarında belirleyici rol oynayan ve 11 yıllık dönemler içerisinde azalıp artan güneş lekelerinin az gözlenmesi veya hiç gözlenmemesi Dünya’nın sıcaklık seviyesini etkiliyor. NASA’da görevli bilim insanları 1650 ve 1715 arasında yani kuzey yarım kürede Küçük Buzul Çağı yaşandığı sırada benzer bir sürecin gözlendiğini ve düşük seviyelerin şimdi yaşananlara benzer olduğunu açıkladı.

‘BUZUL ÇAĞIN’ GELİŞİYLE NELER YAŞANABİLİR?

Bu bağlamda değerlendirmeler yapan bilim insanları, dünyanın genelinde hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle bazı hayvan ve bitki türlerinin yok olabileceği uyarısında bulundu. Farklı bir grup bilim insanı ise, buzul çağın küresel ısınmaya bir çare olduğunu, küresel iklim değişikliği nedeniyle mini buzul çağının dünyayı geçmişte olduğu kadar etkilemeyeceğini savundu.

Türkiye gibi birçok ülkede, kışın yaz aylarından çok daha kısa sürüyor olması veya dondurucu soğukların aksine kışların eskiye nazaran oldukça hafif geçmesi küresel ısınmanın en önemli göstergesi. Böyle giderse gezegenimizin önümüzdeki 10 yıl içinde ciddi bir kuraklık tehlikesiyle mücadele etmek zorunda kalacağı su götürmez bir gerçek. Ancak mini buzul çağıyla küresel ısınma dengelenebilir ve doğa kendini yenileyebilir.

HANGİSİ KAZANACAK?

Dünya için gözlemsel çalışmalarla desteklenen 3 senaryo bulunmaktadır.

Senaryo 1: Küresel ısınma, mini buzul çağına baskın gelecek ve dünyanın ortalama sıcaklığı giderek artacaktır. Bunun sonucunda dünya üzerindeki doğal afetler de günden güne çoğalacaktır.

Senaryo  2: Mini buzul çağı, küresel ısınmaya baskın gelecek ve dünyanın ortalama sıcaklığı düşecektir. Bunun sonucunda dünyanın belirli kesimleri (özellikle her iki yarım kürenin orta kuşağı) soğuyacak ve küresel ısınma yavaşlayacak hatta duracaktır.

Senaryo 3: Küresel ısınma ile mini buzul çağı birbirine eşit gelecektir. Bunun sonucunda soğuklar görülmese dahi dünyanın artan ortalama sıcaklığı normallere dönecektir.

Bilim insanlarının öngörülerini kapsayan bu senaryolardan en ağır basanı, buzul çağın yaşanmasıyla, küresel ısınmanın yavaşlaması ve gerileme eğilimine girmesidir. Yayınlanan raporlarda içinde bulunduğumuz 2020 yılında başması beklenen bu aşırı soğumanın,  2030’lu yıllara kadar artarak devam edeceği tahmin ediliyor.